Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2015 08:00 - Познахте ли ГО?
Автор: saanki Категория: Хоби   
Прочетен: 2849 Коментари: 9 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

            Нарцис е един от най-ярките образи в древногръцката митология. Той бил много красив юноша и много жени се опитвали да се домогнат до сърцето му, но той бил безразличен към всички. Когато в него се влюбила нимфата Ехо, той я отблъснал. Отхвърлените жени поискали да го накажат и богинята на правосъдието Немезида чула желанията им. Веднъж, връщайки се от лов, Нарцис видял във водата своето отражение и се влюбил в него. Гледайки красивото си лице той поискал да целуне себе си, без да разбира, че това е само отражението му, и се удавил. На това място пораснали красиви бели и жълти цветя, които сега наричаме нарциси.

"Нарцисизма" е личностно психично разстройство 

От гледна точка на клиничната психология главната черта на хората, страдащи от нарцистично личностно разстройство, е обсебването от идеите за собственото величие. Той като че ли си създава фалшива самоличност, която въплъщава всичко, за което е мечтал. Такива са Непризнатите Гении, Самозваните поети, Избраниците, Отхвърлените от неблагодарното общество.   Може да изглежда, че Нарцисa има висока самооценка, но това не е така. Неговата самооценка е крайно ниска. В това няма никакво противоречие. Нарцисa е влюбен в своето отражение – в мечтата си за величие и превъзходство. И тъй като той не е избран за владетел на цялото земно кълбо, то реалният живот и неговата личност не го устройват. За да скрият пропастта между реалността и мечтите, този тип хора постоянно разказват приказки за самите себе си, при това внимателно крият истинските факти, мисли и чувства.
                                Ресурси за живот
Всички хора се нуждаят от подкрепата и възхищението на обкръжаващите ги. Но Нарцисите се нуждаят от това в огромни количества. Те цял живот се опитват да предизвикат възторг у останалите. И за да няма проблеми с одобрението, Нарцисa си търси “нарцистичен ресурс”, който може да стане съпруг, партньор, приятел, член на семейството. Да си в ролята на такъв “ресурс” не е лесно. Нали един от признаците на нарцистичното разстройство на личността е неспособността да съчувстваш на другите. Да изобрази съчувствие всеки Нарцисa може много убедително, но реално той не умее да съчувства. Много Нарциси стават психолози, лекари, работят в благотворителни организации, за да поддържат отражение си на Спасител на Всички. В действителност обаче другите хора за тях са просто неодушевени кукли или декори, които ги плашат, ако не могат да установят над тях пълен контрол.
Случва се и това, че Нарцисите прибягват до домашно насилие, за да контролират своите “ресурси”. Но повечето от тях се ограничават с емоционалния шантаж и психологичния натиск. Те не са способни да разберат потребностите на другите, не могат да търпят чуждите недостатъци и с лекота игнорират проблемите на близките си хора, когато това не им е изгодно. Те обичат да се представят загрижени, но често унижават хората със снизходителната си опека и ако не получат необходимото, веднага преминават към обвинения и рязка критика.

Как да разпознаем Нарциса?

Проблемът е в това, че фалшивото отражение на Нарцисa действително може да го направи да изглежда крайно обаятелен и харизматичен човек. Това са хора, които успяват да привлекат вниманието на другите и впечатлителните или неопитните хора могат да попаднат в плен на техния чар.
Но все пак те се отличават с някои характерни черти, които могат да бъдат “разпознати”:
Няма тема, която Нарцисa да не може да превърне в любима: той може да ви изнесе лекция за отглеждането на някакво цвете, в хода на която вие ще разберете какво му е казвала майка му, когато е бил на 5 години, как той се справя с невъзприемчивите си сътрудници в офиса, а също така каква кола си е купил.
 Нарцисите обичат да поучават. Те са готови да ви изслушат, но само ако след това вие им дадете възможност да ви дадат “ценни” съвети, които в случайq че не бъдат спазени, моментално ще ви превърнат в “неблагодарници”.
Всички винаги и за всичко са виновни. Нарцисa умее да предизвиква чувството на вина както никой друг.
Нарцисите не понасят никаква критика – дори и най-конструктивната. Но те не се стесняват да критикуват другите.  В обкръжението на Нарцисa повишеният стрес е норма. В отдела, където той работи, обикновено има често текучество на кадри. Рядко има хора, които са в състояние да запазят спокойствие в негово присъствие.
След известно време хората, които наистина са близки с Нарцисите, започват да страдат от техния натрапчив контрол и експлоатация. При това Нарцисите могат да се окажат толкова добри манипулатори, че често “жертвите” не могат да се усетят толкова бързо. В подобни случаи важното е да не позволявате на Нарцисa да се “промъкне в сърцето ви”, от което той задължително ще се възползва. И да не забравяте, че не всичко, което блести, е злато.




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - milady.blog.bg/
22.11.2015 09:21
познава се...от 3 000км.;)
цитирай
2. saanki - http://vbox7.com/play:f1128dc65b
22.11.2015 09:34
култов.....
цитирай
3. katara - Тъпата Досада с 99 имена се събуди ..и се започнаа...
22.11.2015 10:13
9. cortana - https://www.youtube/watch?v=b51BXSdwrP4
09:42
Очила казваш. От вида "тук има, тук няма"? :)
цитирай
4. milady - ЛИЦЕМЕР или ЛУцифер?
22.11.2015 15:41
Нее, просто оФчар без ..Овце....
цитирай
5. sankii - не се гаси туй що не гасне....
22.11.2015 17:54
Саанчоо Саанчоо...не ми пипай Свободата на Словото..
дългооо още се ревеш...
цитирай
6. milady - много е доброо ,тази сутрин го четох...
22.11.2015 23:18
Откровенният изказ е присъщ на свободния дух,
опасно е само да се избере неподходящото време.
Демокрит
цитирай
7. lidislidis - Добро четиво подходящо за нарциси!
22.11.2015 23:21
Поздрави Саанки и лека седмица!
цитирай
8. saanki - познай себе си !!
24.11.2015 07:11
Кога се появява маниакалната депресия?
Има редки случаи на маниакална депресия, в които тя се появява още в ранна детска възраст. Най-често обаче тя стартира по време на юношеството.Наблюдава се непрекъсната и бърза смяна на депресивна с маниакална фаза. Маниакалната фаза се изразява в еуфорично настроение и вярване, че всичко е възможно. При депресивния период пациентът е потиснат угрижен и обзет от безнадеждност.
Симптоми на маниакален период:
Чувство на еуфория, величие, приповдигнато настроението
Прилив на енергия и голяма активност
Бъбривост, говорене с лекота и грандиозни идеи. Преплитащи се мисли, бързо сменяне на една тема с друга.
Нужда от малко сън
Липса на концентрация и добра преценка
Грандомания и фалшива вяра в собствените си възможности
Агресия и гняв, провокативно и натрапчиво поведения. Хората, които са в в период на мания, могат да вършат доста рискови неща.
Повишаване на целите - ориентиран към социалния живот, повишаване на сексуалния интерес, прекомерно движение.
цитирай
9. katara - Злоупотребите продължават нагло...
26.11.2015 12:32
Моля, за съдействие ,колеги!
12:17
Моля за вашата намеса спрямо Лицето Г.Стоименов Гевеченов
очаквам вашето решение, админи ,
относно кражбите на авторски материали
от този потребител/ по долу/ и неговата
арогантна гавра с Помпата и целия блог..
Защо ми изтривате Постинга ?!
/ информирала съм професор Георги Михов
/ ректор на Техническия Уни в София..
Моля ,да се коригирате своевременно..
И да наложите БАН на този рецидивист.
Поздрави/ Юлия П.Тодорова

of4arsnakovalnia10/?month=11-15...24

bryunetsnakovalnia10/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saanki
Категория: Хоби
Прочетен: 380226
Постинги: 224
Коментари: 823
Гласове: 1096
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031