Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2015 09:58 - Game changer !!
Автор: saanki Категория: Хоби   
Прочетен: 1364 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

         На прага на Трета световна Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
"Калибър" – ракетата, която промени войната
11.2015

 

На 7 ктомври стана едно събитие, което или беше нарочно премълчано, или неразбрано. Или двете заедно. Със своята важност обаче то може да се определи като "Русия с един залп с крилати ракети "Калибър" изхвърли от моретата и океаните флота на САЩ, обезсмисли ПРО в САЩ и Европа, унищожи всички американски морски доктрини и т.н."

Това е game changer – променящ играта фактор, не само в Сирия и Близкия Изток, но и в глобален мащаб.

Какво се случи?

На 7 октомври от югозападния район на Каспийско море бяха изстреляни 26 крилати ракети "Калибър" срещу бази на Ислямска държава в Сирия. Цели на атаката бяха командни пунктове, фабрики, произвеждащи снаряди и експлозиви, оръжейни и горивни складове, терористични лагери и в районите на Рака, Алепо и Идлиб. Кръговата точност на ракетата "Калибър" е около 3 метра. Това означава, че всички цели са били унищожени. Те са били определени два дни по-рано.

Ракетите бяха изстреляни от кораба "Дагестан" – ракетна фрегата с водоизместимост 2000 тона, съпровождан от малки ракетни патрулни кораби. Ракетите "Калибър" в различните модификации /износно название Club/ са предназначени за разполагане на бойни кораби, подводници и ударни самолети. "Калибър" в различните модификации са много трудни за откриване, маневрират на висока скорост в "невидим" режим, което означава, че не излъчват никакви сигнали, които могат да бъдат засечени от радарите.

Какви са военните последици от този залп?

За първи път руските въоръжени сили използват това оръжие в реални бойни условия.

На второ място, всяка от ракетите удари отделна цел, а не стадно, и не бяха отклонени от първоначално изчислената траектория. Със своята точност "Калибър" има огромна унищожителна сила и деморализиращ ефект.
 На трето място, обвиненията, че с тези ракети Русия нарушава договора за ракетите със среден и малък обхват са неоправдани, тъй като забраната обхваща само наземно базираните крилати ракети.

На четвърто място от вътрешното Каспийско море Русия може да нанася хирургически удари с крилати ракети по целия Близък Изток, без да рискува контрамерки от морските сили на НАТО. Същото се отнася и за акваторията на Черно море, като от двете морета обхватът на ракетите е показан на картите по-долу.

Важни са и техническите параметри. Залпът на Каспийския флот покри цели на далечина 1500 км /преди това се предполагаше, че обхватът на ракетите е само 400 до 600 км/. Но и това вероятно не е предел. Появиха се съобщения, че реалната далечина на стрелбата може да надмине 4000 км.

Досега САЩ си въобразяваха, че техните самолетоносачни групировки са практически неуязвими. Сега обаче в САЩ знаят, че флотилиите от Каспийско и Черно море могат без да напускат своите акватории да унищожат всеки противник в Източното Средиземноморие и в Персийския залив, Балтийският флот може да държи на прицел Северно море, Ламанша и част от Норвежко море, Северният флот може да контролира Северния Атлантик извън досегаемостта на противника. Аналогични възможности има и Тихоокеанският флот, т.е. всичко, което плува в този океан северно от Хаваите може да бъде потопено за няколко минути.

С една дума, САЩ вече не могат да използват своето основно оръжие – флотът, за да проектират сила в световния океан и около Евразия. Тъй като ракетният залп може да бъде извършен от хиляди километри, американските моряци ще видят ракетата, ако въобще я видят, само в момента на падането върху техния кораб.

До 7 октомври Вашингтон беше уверен, че Русия не може ефективно да противодейства на силовите действия на САЩ без да използва ядрено оръжие. На това базираше и американската наглост в световната политика, че никой не може да й даде "ресто". Но се оказа, че Русия може.

Американците сега са в много сложна ситуация. Цялата им политика от десетилетия се строеше на използване на груба сила. Сега Русия има възможност да покрие своята територия и територията на съюзниците в Евразия от американския флот, който става безсмислено бреме за американците и по същество е ликвидиран като военно-политически аргумент.

Сега с тези ракети с няколко кораба в Атлантическия и Тихия океан (става дума за малки кораби, които с хиляди плуват в океаните), руснаците могат да прострелят цялата територия на САЩ – от Изток на Запад и обратното. Това е коренна промяна на военно-политическата ситуация в света.

Ракетите "Калибър" правят напълно безсмислени и разполагането от САЩ в Европа тактическо ядрено оръжие, както и разполагането на противоракетни системи в Румъния, Полша и в България. Още повече, че в близко време ще се появят още по-ефективни и още по-точни хиперзвукови крилати ракети с голям обхват, въоръжени с неядрени бойни глави.

 

image  



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - €кономичен ,не ставай груб, нося очила пред компа, да ..Има нещо лошо ли?
19.11.2015 10:56
Комай ти остана единствен джентълмен тук...
не ме ..отчайвай ;)
Хубав ден!
цитирай
2. saanki - Кога ще се умориш ,бе лудо Гоше??
19.11.2015 15:28
Тва ,че си нагъл и тъп САМОхвалко/или Пръцко.
го разбраха и умрелите, даже и Гусин Саанки...
амааа ,това ,че си мислиш, че някой още те приема
за “редовен“ и ти се връзва...е ..най най ..Голямата
Идиотия в цялата Мрежа/ от тук до твойто Село/
Баахти, наглеца!! Има и Правило за твоя клиничен случай /Дънинг- Крюгер

1. анонимен - Къде се изгуби Стар? Готин пич е. :)
18.11 21:26
Къде се изгуби Стар? Готин пич е. :)

2. sluggard - Сменил си е ника явно са го банали. ...
15:06
Сменил си е ника явно са го банали. http://of4arsnakovalnia10/technology/2015/11/18/bloog-bg-censorship-no-such-thing.1408091 току що го видях на заглавната страница.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saanki
Категория: Хоби
Прочетен: 380046
Постинги: 224
Коментари: 823
Гласове: 1096
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031