Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2015 10:16 - Продължавайте да спите....
Автор: saanki Категория: Хоби   
Прочетен: 1907 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 22.10.2015 10:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                     Бележка

Допълваме, че според статистиките на Националния статистически институт(НСИ) от 2013 г. се показва, че 42% от българите никога не са използвали интернет. (справка: vesti.bg)

знам ,че ви мързи многооо ,затова Епилога го

слагам най отгоре.

 

източник: ANONYMOUS BULGARIA


Задължително гласуване ДА! Електронно гласуване НЕ! Публикувано на 22.09.2015  в България

Искаш да гласуваш електронно? А имаш ли си компютър?

Разбира се, че си имаш компютър, а дали го притежаваш действително? Вторият въпрос е много точен и е предпоставка за положителен отговор на първия. Ако нямаш компютър – не можеш да гласуваш електорнно и дистанционно. Просто нали?

Е добре, повечето от нас си имат, … ама не ги притежават. Нe вярваш ли? Тогава тази статия е за теб: за да те убеди, че макар, че си си платил парите, твоят компютър никога не е бил твой – просто е – ти нито можеш да го управляваш (когато е важно), нито можеш да скриеш от чужди очи това, което пишеш в момента (и дори аз не мога).

И така, за тези които не са виждали лаптоп – ето това на тази снимка е лаптоп:

image

За тези които не са виждали настолен персонален компютър (това е форматът на най-бързите персонални ИТ устройства) – ето това на тази рисунка е на ПиСи:

image
 

За тези обаче, които разбират слоестата структура софтуер/хардуер на един компютър, такава система се описва от подобна графика:

image

На тази схема ние виждаме, че един компютър – бил той лаптоп, ПиСи или таблет/смартфон е изграден на слоеве – част от тях са хардуерни (чипове, свързващи жици/ленти/шини, дискове, клавиатури и т.н.), част от тях софтуерни (програми). Всички те работят в някакава начално предвидена йерархия. В тази йерархия принципът е прост: колкото по-ниско ниво на хардуер/софтуер имаме, толкова по-голяма власт има той над по-високите слоеве. Тоест това е по-съблазнителна мишена за инсталиране на „задни врати“ – backdoors, следящ код – spyware, троянски коне и т.н. Целта е, ако може да се контролира потребителския софтуер и главно важни програми и данни като тези за участие в изборите, да се събират електронни подписи, снимков материал, търговски тайни, лични тайни … всичко това струва пари, и то много пари, и дава много лостове за влияние. За съжаление, нито тази исторически наложила се йерархия е сигурна, нито част от играчите на софтуерния пазар искат тя да е. Всъщност в Съединените щати, където се изработват повечето ИТ стандарти, от 2008 г. функционира система (програмаПРИЗМА и още няколко други), която позволява на службите за сигурност да изискват от всеки ИТ производител да слага задни врати там, където на НСА* и на подобните им е удобно. И го правят. На всички нива. Само според документите, предоставени от Е. Сноудън има едни 250 млн. доларапохарчени за повсеместно отслабване на мерките за сигурност на НЕТ-а. И те са употребени с огромен успех! Сега всеки компютър, смартфон, таблет и лаптоп има толкова отворени врати за враждебен достъп, че не само американските служби за сигурност, но и всеки що годе по-оправен хакер могат да “овладеят” ИТ джаджата ти. Правят го не само хакери и кракери, но най-лошото и правителства, които плащат за тази агресия с пари от данъкоплатците си.

Следват буутлоадърите или програмите за начално стартиране на системата (Фиг. 4/4). До 2008 г. те бяха предимно фирмени – зареждаха операционната система (Линкус, Уиндоус, БСД, Линкс и т.н.) пускаха я, и … умираха като процес. Сега, след много усилия на НСА и Майкрософт да наложат общ стандарт за буутлоудър – UEFI, те не спират със стартирането на Уиндоуса, а продължават да се изпълняват на по-ниско ниво от ОС-а – тоест да владеят и командват всичко с приоритет по-голям от ОС-а, когото сте качили. Така мълчаливо и тайно от вас вършат маса полезни неща – да отчитат температурата на процесора и да изключват компа, когато прегрее, да следят мрежата, кърнъла (ядрото – бележка на AB), който се изпълнява, устройства като клавиатурата, камерата, харддиска (твърдия диск – бележка на AB) и монитора. Самите UEFI буутлоадъри си имат няколко ключа за достъп, от които повечето (а често всички) не са ваши. Тоест някой има правото да изпраща от разстояние ключа си на тази програмка с най-високи права на достъп над периферията и да следи: какво набирате на клавиатурата, какво гледате на екрана и маса други неща, вкл. и да се намесва в тях. Пълни права, които се притежават чрез ключове за достъп: един ключ за производител на ОС (разбирай Майкрософт в над 90% от случаите), производителя на компютъра и кой ли още не по веригата. Чрез тези ключове може да се проследи и дали не качвате неправилните клипове и дали, и колко пъти ги гледате – мечтата на тайните полиции и на медийните могули от Холивуд.Накратко казано ACTA, SOPA и PIPA осъществени наяве и вградени във вашия компютър – само че юридическата част не е минала и не могат да се използват по легален начин и напълно масово.

Съществува основателния въпрос – след като някой отвън може да направлява вашия компютър, имаме ли основание да сме сигурни, че по време на избори, когато ние гласуваме с нашите ключове/електронен подпис/карти за достъп и т.н. или този който необезпокояван от нас се разпорежда с нашия комп. ще го направи вместо нас?

И изобщо – считате ли, че изтеглилите си безплатно Уиндоус 10 (безплатен обяд няма!) не са забелязали, че в продължение на 1 година Майкрософт има правото да тършува в личните им папки/писма/документи/снимки и даже електронни подписи. Кой ще гласува от техния комп – те самите или американското правителство?

Разбира се следват и хакове на твърдия диск, операционната система, уеб камерата и клавиатурата, евентуално задни врати на самата система за гласуване?

 

Информация се краде от компютъра ни дори чрез „Ядосаните пилета“! И всичко това се върши най-вече от държавни агенции на най-най-най-демократичните държави в света?!?
 

Не трябва ли първо ние да прибегнем до изчистване на въпроса със сигурността на собствените си смартфони/таблети и компютри преди изобщо да започнем да гласуваме чрез ИТ устройствата ни, които все още не ни принадлежат?

П.С. И сега едно въпросче за напреднали:

Когато пъхнете вашата USB пръчка с електронния ви подпис в компа си, неговата файлова система става част от тази на компютъра ви и веднага започва да се сканира от антивирусната ви програма. Познайте:

  1. Коя агенция хакна 80% от антивирусните програми по света?
  2. Дали файловете на електонния ви подпис няма да са първите изтеглени от тези програмки?

 със  съкращение  /bultimes.com/

Желая ви спокен сън всяка вечер!

* американска агенция за сигурност

Автор: laftchiev
Източник: laftchiev.wordpress.com

Бележка

Допълваме, че според статистиките на Националния статистически институт(НСИ) от 2013 г. се показва, че 42% от българите никога не са използвали интернет. (справка: vesti.bg)

 

източник: ANONYMOUS BULGARIA




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - оффф..,писна ми от тези Локуми на Първа ...
22.10.2015 10:48
4. pvdaskalov - * ! *
09:09
dedenze написа:
Трябвало да го направиш с αβγ, дано още не е късно! Това което към 2015 година е ясно, че настъпва матриархат и мъжете се раждат с меки китки, а по-късно правят кокетни паради ! Ние мъжкарите дядовци вече сме на изчезване и до последно няма да се предаваме !
Поздрави приятелю Пиер !

Как да отговоря, миличко деденце, на препоръката ти, като не разбирам този израз
цитирай
2. katara - я ,да питам къде го оня Кракер Хакер ...оженил са ,разбрах .Горчивооо ,СаанкиТУ !
22.10.2015 11:15
умирам за един дуел....с Най добрият от вас ;))
цитирай
3. predatorblack - блондинкас4ук и блондин без акъл ..са многуу напред с хай хай най най....
22.10.2015 12:26
xaaаа...тоз Кракер пак ма ....
изпреварил....
Blondine без чук, ако закъсаш с младата Булка, сффиркай...
около 18 см съм Аз .
а ,езика ми само 15 ;)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: saanki
Категория: Хоби
Прочетен: 380029
Постинги: 224
Коментари: 823
Гласове: 1096
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031