Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2015 19:50 - ГЕОполитически Завой ....
Автор: saanki Категория: Хоби   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

"ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ "ЗАВОЙ"?

 https://www.facebook.com/grigor.lilov 

Факт е, че Вашингтон загуби и позиции, и информационната война около намесата на Русия в Сирия. Дори и в САЩ само част от населението е подвластно на медийната хипноза за "умерена" сирийска опозиция.

Предполагам, че са направени изводи и в Белия дом, и в Кремъл, понеже от днес сме свидетели на евентуален рязък геополитически завой в политиките на двете столици.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков официално съобщи, че Кремъл е отговорил положително на предложението на Белия дом за координирани операции в Сирия срещу ИДИЛ.
В момента се уточняват техническите детайли на съвместните бойни действия между Пентагона и Минобороньй. Очаква се и съобщение от американска страна.
Явно на политическо ниво са поизчистени проблемите между двете световни столици,които диктуват и общата атмосфера в международните отношения
Защото след онзиденшните и вчерашни остри протести на Турция за нарушеното й въздушно пространство от руски самолети, днес между военните министерства на двете държави е установена пряка координираща линия.


Според мен има и друга, може би най-основна причина за сближаване на интересите в региона между Москва и Вашингтон. 
------------------------------------------------------

В неделя Саудитска Арабия обяви, че от понеделник намалява цените на нефта. Решението несъмнено удря по руските интереси - двете държави са най-големите износителки в света. Ясно е защо се прави това, макар че дефицитът в бюджета на кралството достига по някои оценки към 20%.

Онова, което почти не се коментира освен във финансовите световни среди е, че най-голямото % намаление е дадено на Китай! 
Без съмнение е, че става дума за многомилиарден подкуп, за да не се намесят в бойните действия самолетите на акостиралия на сирийския бряг самолетоносач на Пекин (виж моя пост от 3 октомври с тази прогноза).

Същевременно шейховете от Рияд обявиха и увеличение от понеделник на цената на саудитския нефт - едно-единствено и само за един-единствен регион в света! 
Той е Северозападна Европа ( скандинавските държави, Германия, Белгия, Холандия)!!!! Накратко - ясно е кой стои зад бежанско/емигрантската вълна и кой заплати на световните медии да премълчат негативните факти за нея.

И двете решения удрят остро по американските интереси. 
С новите цени представяната като васал на САЩ Саудитска Арабия стимулира потенциално най-могъщ съперник на САЩ - Китай с многомилиардна финансова инжекция. 

В Сирия и САЩ, и Русия преследват свои интереси. 
Проблемът е, че мощни лобита в двете страни върху основата на тези интереси и работейки съвместно с нефтените монархии от Залива, както и с Иран, непосредствено влияят на държавните политики и налагат отпечатъка си върху действията на различните руски и американски ведомства, както и върху цялостната им стратегия.

Белият дом и Сената са полесражение на тази невидима война, свързана с онази в Близкия и Среден Изток. Кремъл и руската Дума, макар и в далеч по-ниска степен, също са неин терен. Ако наистина започне сътрудничество по унищожаване на радикалния ислязизъм и ИДИЛ (с която досега никой реално не воюваше), вероятно е да станем в бъдеще свидетели и на много по-мащабна и нова геополитика в целия свят. Другата възможност е низ от дестабилизации и войни, дори и в спокойна Европа.
  
проследете .......




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: saanki
Категория: Хоби
Прочетен: 380076
Постинги: 224
Коментари: 823
Гласове: 1096
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031